Margajansen Aromatherapie
Image default
Bedrijven

Op vakantie ondanks een lichamelijke beperking

Een dagje uit of zelfs een vakantie is voor vrijwel iedereen leuk. Daarnaast is het ook van belang om geregeld even naar buiten te gaan. Buitenlucht en zonlicht is van belang voor de mentale en fysieke gezondheid. Met een lichamelijk beperking kan de drempel om een uitje te gaan ondernemen, aardig hoog worden. Zelfs een eenvoudig uitje zoals even naar het buurthuis of een leuke winkel in de buurt. Laat staan een weekendje weg of zelfs een vakantie.

Maar ook met een lichamelijke beperking is in veel gevallen toch nog vrij veel mogelijk. Mede dankzij hulp van andere en zorghulpmiddelen. In dit artikel vind je voorbeelden van handige zorghulpmiddelen voor onderweg.

Wandelstokken

Tijdens een uitje zal er vaak gelopen moeten worden. Een wandelstok kan in dat geval een fijn steunpunt bieden. De steun zorgt voor een zekerder gevoel. Ook zal de kans op vallen worden verkleint. Door deze twee voordelen zal de drempel om een uitje te ondernemen, wat minder hoog kunnen worden.

Voorbeelden kan je op Monozorg.nl vinden via de volgende link: wandelstokken.

Loopkrukken

Naast een wandelstok, kan ook een loopkruk een geschikt loophulpmiddel zijn. Ten opzichte van wandelstokken, hebben loopkrukken het voordeel dat één been minder belast zal worden. Handig bij een blessure. Maar ook één loopkruk kan prettiger zijn dan een wandelstok. De manchet (armsteun) kan namelijk voor meer stabiliteit zorgen dan wanneer alleen een handvat wordt gebruikt. Bijvoorbeeld voor mensen met een mindere spierkracht in de hand.

Voorbeelden kan je vinden via de volgende link: loopkrukken.

Rollator of rolstoel

Is het lopen van wat langere afstanden niet meer mogelijk met een wandelstok of loopkruk? Dan kan een rolstoel of rollator handig zijn. Staan er vaker uitjes op het programma? Dan kan het verstandig zijn om een inklapbare rollator of rolstoel aan te schaffen. Deze uitvoeringen kunnen namelijk makkelijker vervoert worden in een auto.

Staat er een uitje naar een wat grotere attractie op het programma? Dan is het geregeld mogelijk om een rolstoel te lenen bij de attractie. Bijvoorbeeld bij een dierentuin, pretpark of groot museum. Op de website staan vaak de voorzieningen vermeld voor mindervaliden.

Geschikte accommodaties voor mindervaliden

Tijdens een weekendje weg of een vakantie, zal ook de overnachting accommodatie van belang zijn. Er zijn in Nederland diverse accommodaties met voorzieningen voor mindervaliden. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor. Zo bieden vakantieparken steeds vaker aangepaste vakantiehuisjes aan. Daarbij zijn voorzieningen getroffen zoals een parkeerplaats bij het huisje, gelijkvloerse badkamer, geen drempels in het huisje en de aanwezigheid van zorghulpmiddelen zoals toiletbeugels. Voorbeelden van deze vakantieparken kan je onder andere vinden op de informatieve website NederlandOntdekker.nl. Maar ook hotels zijn vaak wel geschikt voor mindervaliden. Bij campings of Bed and Breakfasts is gemiddeld gezien wat minder aandacht voor een goede toegankelijkheid. Al kan een campingplek met privé sanitair in combinatie met eigen zorghulpmiddelen, toch de nodige kampeermogelijkheden bieden.

Geniet van de natuur, ook als mindervalide

Het verkennen van natuurgebieden geeft een fijne ontspanning. Echter zijn de meeste routes niet echt geschikt voor mindervaliden. Met name wandelpaden zijn helaas vaak minder geschikt doordat ze onverhard zijn. Gebruik van een rolstoel, rollator of ander loophulpmiddel wordt daardoor lastiger. Ook is er meer kan op vallen, zelfs met een loopkruk of wandelstok. Desondanks biedt Nederland gelukkig ook mooie verharde wandelroutes in verschillende soorten natuurgebieden. Via internet zijn handige overzichten te vinden. Variërend van de duinen tot bossen en van de Friese meren tot het Limburgse heuvellandschap. Als alternatief kan een rondrit in bijvoorbeeld een huifkar een alternatief zijn. Er zijn hier voor verschillende aanbieders, waaronder Staatsbosbeheer.

Dankzij een geschikte accommodatie, enige hulp en de nodige zorghulpmiddelen kan een leuk uitje vaak toch nog redelijk goed mogelijk zijn. Hopelijk kunt ook u blijven genieten van al het vele moois wat Nederland te bieden heeft.