Margajansen Aromatherapie
Image default
Kunst en Kitsch

Tweedehandse grafstenen

Geef die oude grafsteen een nieuwe kans

Wist je dat die mooie natuursteen waarvan een grafsteen gemaakt is wel een miljoen jaar oud is? En wist je ook dat die mooie natuursteen na verwijdering van het graf gewoon tot puin vermalen wordt? Kostbaar natuursteen dat letterlijk nog duizenden jaren mee kan als grof vuil afgevoerd. Wat een verspilling!

Vanzelfsprekend kan dit duurzamer! Laat de steenhouwer de steen zorgvuldig verwijderen en weer opknappen totdat deze weer als nieuw is. Dat kan eenvoudig door de tekst weg te schuren en de steen opnieuw te polijsten.

Nabestaanden kiezen de gewenste vorm en tekst. De steenhouwer maakt de steen naar de wensen van de klant en plaatst deze op het graf.

Nabestaanden kunnen vervolgens de gewenste vorm en de te graveren teksten kiezen. De steen wordt geheel naar de wensen van de nabestaanden uitgevoerd en op het graf geplaatst

Als nabestaanden een grafsteen komen uitkiezen kunnen ze ook kiezen voor deze 2e handsteen. Dat scheelt veel CO2 uitstoot. Nieuwe stenen komen meestal uit China waar het uitzagen energie kost en vervolgens moeten de zware stenen naar Europa Nederland getransporteerd worden. Dat alles hoeft bij een steen met een tweede kans niet.

De klant die voor een grafsteen of grafmonument komt kan ook voor de tweedehands steen kiezen, verschil met een nieuwe steen is niet zichtbaar. Het scheelt vele tonnen aan onnodige CO2.

 

Circulaire grafstenen

Is een tweedehands steen altijd volledig te hergebruiken?  Nee, dat kan niet als de oude tekst van de steen moet worden wegsneden. Daarnaast heb je ook  te maken met oude bevestigingen als ankers die verwijderd moeten worden Om de steen klaar te maken voor nieuw gebruik moet de steen gezandstraald en gepolijst worden om nieuwe tekst toe te kunnen voegen. Dat kan gebeiteld, gezandstraald of als metalen letters op de steen.  Met het klaarmaken voor hergebruik verdwijnt maar liefst 50% van het materiaal. Bovendien kost dit veel tijd en energie. Een nieuwe steen is daarom per definitie niet altijd duurder. Zeker niet als deze uit China komt (zoals de meeste stenen) Hoe dan ook is het een goed vergroeningsvoorbeeld

Grafmonumenten en grafstenen die van metaal, rvs, cortenstaal of glas zijn gemaakt worden al op duurzame wijze gerecycled.

In Belgie

Bij onze zuiderburen biedt de begraafplaats in Zonnebeke 54 oude grafmonumenten te koop aan. Het betreft graven met grafmonumenten en grafstenen waarvan de concessies niet werden verlengd. Het gaat om bijzondere graven met beeldbepalende of architectonische waarde van geruimde graven

Een mooie Occassion

Er zijn drie prijsklassen op de tweedehandsmarkt voor grafmonumenten op de begraafplaats.

De beeldbepalende grafmonumenten liggen dicht bij de kerk. Vroeger waren dit deze plaatsen gereserveerd voor de notabelen. Tijden veranderen en nu kun je bijna letterlijk voor een dubbeltje op de eerste rij komen te liggen.

De plaatselijke bevolking is enthousiast over dit ongebruikelijk idee. Mooie monumenten blijven behouden en dat helpt de authentieke uitstraling van het kerkhof te behouden. Daarnaast speelt ook mee dat oudere bewoners zo de mogelijkheid krijgen om dicht bij hun (groot)ouders te liggen. Meestal vinden ze de oude grafmonumenten ook mooier dan de nieuwe moderne grafstenen.

Toch heeft een nieuw modern grafmonument bij de meeste bewoners de voorkeur.  Maar misschien dat die over honderd jaar als tweedehandsje voor een mooi prijsje opnieuw gebruikt worden….

Memorabel bijzondere afscheidsmonumenten

Memorabel ontwerpt eigentijdse en stijlvolle grafstenen en grafmonumenten. Bijzondere, grafkunst die in samenspraak met nabestaanden tot stand komt. Kindergrafstenen en babygraven worden met extra aandacht en toewijding gemaakt zodat de unieke en persoonlijke monumenten aansluiten op bij de wensen van de nabestaanden. Benieuwd naar de mogelijkheden van eigentijdse materialen als RVS, inox cortenstaal of glas in een grafmonument? Bekijk de website of maak direct een afspraak.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik luister aandachtig en met respect zodat ik uw wensen zorgvuldig kan vertalen naar bijzondere en persoonlijke gedenktekens.

https://www.memorabel.nl/