Margajansen Aromatherapie
Image default
Aanbiedingen

Zeezout: hoe gezond is het nu eigenlijk?

Zeezout: veel mensen beweren dat dit zout gezonder is dan ‘normaal’ tafelzout. Maar klopt dit ook? En kun je daarom ook beter zeezout aan je gerechten toevoegen, dan normaal zout? In deze blog behandelen we de verschillen en overeenkomsten tussen beide zouten en welk zout nu eigenlijk gezonder is. Benieuwd? Lees dan snel verder!

 

Verschillen tussen zeezout en normaal zout

Het grootste verschil tussen beide zouten is de structuur van de korrel. Bij gewoon zout (dat we ook wel tafel-, steen-, of keukenzout noemen) is de korrel heel fijn, terwijl zeezout over een grovere korrel beschikt. Hierdoor is het ook eenvoudiger om gewoon zout te mengen in bepaalde recepten. De fijngemalen korrel wordt sneller opgenomen. Tot slot kan normaal zout ook over verschillende kleuren beschikken, terwijl zeezout altijd wit is.

 

Een tweede verschil tussen beide zouten is de afkomst. Zeezout, de naam zegt het al, wordt daadwerkelijk gewonnen uit zeeën of zoutwatermeren. Wanneer het water verdampt, blijft het zout over. Het zout is hierdoor erg puur en er komen bijna geen toevoegingen aan te pas. Het  tafelzout wordt gewonnen uit ondergrondse zoutlagen. Na het winnen worden bepaalde mineralen geëlimineerd en wordt er in veel gevallen jodium aan het zout toegevoegd. Daarnaast worden er ook stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat het niet klontert. Tafelzout bevat dus meer toevoegingen en is daardoor minder puur. 

 

Overeenkomsten tussen zeezout en normaal zout 

Nu de verschillen tussen beide zoutsoorten zijn uitgelegd, kunnen we ook de overeenkomsten benoemen. Deze zijn er namelijk wel degelijk. Zowel zeezout als tafelzout hebben een overeenkomstige voedingswaarde. Vaak wordt gezegd dat zeezout gezonder is, maar qua voedingswaarde klopt dat dus niet. Ook is de hoeveelheid natrium in beide soorten zout nagenoeg hetzelfde. 

 

Welk zout is nu eigenlijk gezonder?

Omdat beide zouten dus over ongeveer dezelfde hoeveelheid natrium beschikken, zijn ze beide even goed of slecht voor je gezondheid. Wanneer je beide zouten teveel gebruikt, heeft dat sowieso effect op je gezondheid. Gebruik beide zouten dus met mate. Waar wel een verschil tussen zit, is de mate van bewerking. Zoals verteld is normaal tafelzout meer bewerkt dan zeezout. Zo zit er in zeezout bijvoorbeeld geen anti-klont stofjes, waardoor het puurder is. Een voordeel van tafelzout is het toegevoegde jodium. Jodium is een stof die wij allemaal nodig hebben, anders kan er een tekort ontstaan. Kortom, beide soorten zout doen niet veel voor elkaar onder en kunnen dus allebei worden bestempeld als gezond. Zo lang het gebruik maar met mate is!

 

Natuurzouten kopen

Ben jij geïnteresseerd in verschillende natuurzouten? Dan is Veghroshop een perfecte webshop voor jou. Zij hebben een groot aanbod van verschillende culinaire natuurzouten. Veghroshop is de nummer één biologische groothandel in Europa! 

 

https://www.vehgroshop.nl/