Margajansen Aromatherapie
Image default
Gezondheid

Welke balanskussen moet ik kopen?

Een balanskussen, ook wel wiebelkussen genoemd, is goed voor actief en comfortabel zitten. Wanneer je op een luchtgevuld balanskussen plaats neemt, train je onbewust je rug en je bekken. Een wiebelkussen biedt een ergonomische zithouding en daarmee voorkom je rugpijn. En last van je rug heb je wellicht al wel eens gehad als je veel zit op een dag. Dat kan op kantoor zijn of in de auto. Maar ook voor kinderen is een balanskussen goed. Welke balanskussen je moet kopen en hoe je zo’n kussen gebruikt, lees je in dit artikel.

Wat is een balanskussen?

Een balanskussen is een soort kussen in de vorm van een discus of donut (zonder gat). Doordat het kussen zich naar je lichaam vormt kan het een einde maken aan een slechte zithouding, wat rugklachten kan veroorzaken of problemen met het stuitje. Vaak krijg je er een pompje bij waarmee je zelf de hardheid van het wiebelkussen kunt bepalen.

Welke maat wiebelkussen moet ik kopen?

Dat hangt er vanaf voor wie het kussen is bedoeld. Voor kinderen is een balanskussen met een diameter tussen de 30 cm en 33 cm goed genoeg. Voor tieners raden we een kussen van rond de 33 cm aan. Voor volwassenen zijn feitelijk alle kussens boven een afmeting van 33 cm prima. Maar let ook op de maat van je stoel en kies vooral een kussen wat je lekker vindt zitten. Anders gebruik je immers ook niet.

Hoe gebruik je het kussen? 

Een wiebelkussen / balanskussen is heel makkelijk in gebruik. Je hoeft hem enkel op te blazen en erop te gaan zitten. Let wel even op het volgende:

 

  • Het is belangrijk dat je met je voeten bij de grond kunt als je op het kussen zit.

  • Zit je langer dan een half uur op het wiebelkussen? Dan went je lichaam aan de extra prikkel. Het heeft dan geen meerwaarde meer voor je concentratie.

  • Door de hoeveelheid lucht te variëren, pas je het kussen op je wensen aan.

Voorkomt rugpijn of stuitpijn

We zeiden het al eerder: rugpijn of stuitpijn kan ontstaan doordat je lang zit op een dag. Veel kantoormedewerkers zullen daarover mee kunnen praten. Ben jij ook iemand die hele dagen op je bureaustoel moet zitten? Dan leg je simpelweg het kussen op je stoel en je gaat meteen actiever zitten. Naast dat je je rug en stuitje ontlast, werkt het ook nog eens bevorderend op je concentratievermogen. Heb je trouwens nu rugklachten? Kijk dan ook eens bij de warmtekussens. De warmte is goed voor je spieren waardoor je de pijn minder voelt worden.

Balanskussen kopen? Ook goed voor bloedcirculatie

Naast dat je er rugpijn en stuitpijn mee vermindert en mee voorkomt, is een balanskussen ook erg goed voor je bloedcirculatie. Daarbij maakt het wel uit welke balanskussen je koopt (zie eerder). Het kussen stimuleert de bloedcirculatie in je lichaam wat ervoor zorgt dat er meer zuurstof naar de hersenen stroomt. Bijkomend voordeel is dat het je concentratievermogen vergroot en je prestaties worden beter. Om preventief de klachten te voorkomen, moet je je werkhouding en werksituatie goed onder de loep nemen. Eventueel zou je ook een bedrijfsarts daarvoor in de arm kunnen nemen. 

 

https://www.vipermedical.nl/