Margajansen Aromatherapie
Image default
Gezondheid

Koolhydraatarm of eiwitrijk dieet?

Bijna iedereen heeft wel eens een dieet gevolgd. Nu denk je misschien “ik niet hoor, ik heb nog nooit geprobeerd om af te vallen”. Dat kan kloppen, maar dat betekent niet dat je nog nooit een dieet gevolgd hebt. Er zijn namelijk twee soorten diëten: een dieet in de vorm van een specifieke eetwijze of een dieet als manier om af te vallen. Een dieet volgen betekent dus niet perse dat je af wilt vallen. Je kunt ook een specifieke eetwijze hebben, bijvoorbeeld vegan of glutenvrij. Twee populaire diëten tegenwoordig zijn koolhydraatarm en eiwitrijke diëten.. Maar wat houden deze diëten dan in en wat is wellicht wat voor jou?

Koolhydraatarm dieet
Bij een koolhydraatarm dieet eet je zo min mogelijk koolhydraatrijke producten. Koolhydraten is eigenlijk de verzamelnaam voor zetmeel en suikers, die je lichaam ook energie leveren. Bij een koolhydraatarm dieet vermijd je dus voedingsmiddelen met veel koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan granen, brood, aardappelen maar ook aan fruit en gezoete producten.

Dit dieet heeft voor- en nadelen. Een van de grootste voordelen van dit dieet is dat veel mensen afvallen met behulp van dit dieet. Ook is het dieet aangeraden voor diabetes type 2 patiënten om hun diabetes mee onder controle te krijgen, mits goed begeleid door een gespecialiseerde diëtist natuurlijk. Het grootste voordeel aan dit dieet is dat je geen calorieën of punten hoeft te tellen. Toch heeft dit dieet ook een paar nadelen, doordat je bijvoorbeeld graanproducten en fruit weg laat bevatten dit dieet al snel te weinig vezels. Ook kan het lastig zijn om je eetgewoontes te veranderen. Denk aan het vermijden van brood bij ontbijt en lunch en het vermijden van aardappels, rijst en pasta bij het avondeten. 

Eiwitrijk dieet
Een eiwitrijk dieet, in het Engels ook wel “protein diet” genoemd, is een voedingspatroon waarbij je voornamelijk eiwitrijk voedsel consumeert en het eten van vetten en koolhydraten aanzienlijk beperkt. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen in het menselijk lichaam en hebben een grote rol in het opbouwen en onderhouden van onze spieren, pezen, organen en huid. Deze eiwitten zijn verdeeld in twee groepen: dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. 

Ook aan dit dieet zitten voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat eiwitten ervoor zorgen dat je minder snel een hongergevoel krijgt. Dit betekent dat je eerder vol zit na het eten van een eiwitrijke maaltijd en minder de neiging krijgt om tussendoor te snacken. Daarnaast is een eiwitrijk dieet belangrijk als je veel gaat sporten. Het enige nadeel aan een eiwitdieet is dat je door het eten van veel eiwitten verstopt zou kunnen raken. Dit omdat er weinig vezels in dit dieet zitten. 

Combinatie van koolhydraatarm en eiwitrijk dieet
Aan beide diëten zitten dus voor- en nadelen. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat je door een combinatie van eiwitrijke en koolhydraatarme voeding een wonderbaarlijk resultaat kan behalen. In eerste instantie zorg je ervoor dat er voldoende eiwitten in je dagelijkse voeding aanwezig zijn. Denk hierbij aan verse vis en licht vlees zoals bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Daarnaast beperk je ook de toename van koolhydraten zoals bijvoorbeeld pasta en brood. Als je daarnaast ook nog voldoende beweegt heb je kans om in twee maanden tijd zelfs 10 kg af te vallen. 

Wat bij jou past is natuurlijk helemaal aan jou, maar met dit artikel ben je in ieder geval voldoende geïnformeerd.