Margajansen Aromatherapie
Image default
Gezondheid

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een van de bekendste vormen van geneeskunde, die gebaseerd is op de heilzame werking van kruiden, bloemen en andere delen van planten. Deze worden tot een etherische olie vermengt, die tal van belangrijke gezondheidseffecten zou hebben.

Wil je meer weten over aromatherapie en wat de voordelen ervan zijn? Lees dan snel verder!

Alles wat je moet weten over aromatherapie

Het woord ‘aromatherapie’ is een samentrekking van aroma en therapie:

Aroma = geuren
Therapie = behandeling

Met andere woorden, het gaat om een gezondheidsbehandeling waarbij etherische oliën worden gebruikt om door middel van hun specifieke geur gezondheidsproblemen te verhelpen. De geuren zouden op het onderbewustzijn inwerken, en in de eerste plaats een verstoord of overprikkeld zenuwstelsel weer in balans brengen.

Er bestaan heel wat verschillende stromingen binnen de aromatherapie, elk met hun eigen unieke methodes en gebruiken. In de VS en het Verenigd Koninkrijk gaat het vooral om het bereiken van een staat van ontspanning, en het verbeteren van het welzijn door middel van etherische oliën. Ook in andere Europese landen zijn dergelijke methodes populair. In bijvoorbeeld Frankrijk werden vroeger vooral inwendig toegepast, waardoor de gezondheidseffecten sterker zouden zijn!

De vele voordelen van aromatherapie

Aromatherapie zou een gunstig effect hebben op het zenuwstelsel, maar elke etherische olie heeft toch enkele specifieke invloeden op het lichaam. Een goede kennis van de verschillende kruiden en planten is erg belangrijk voor wie aromatherapie op de juiste manier wilt doen – en dat is dan ook waarom vaak trainingen en cursussen worden gevolgd om die kennis en vaardigheden onder de knie te hebben.

Hoewel aromatherapie op zich al honderden jaren bestaat, heeft deze methode de laatste tijd zeker aan populariteit gewonnen. Hoewel de voordelen ervan door de reguliere wetenschap vaak sceptisch worden bekeken, ondervinden veel mensen talloze gezondheidsvoordelen ten gevolge van aromatherapie. En dat maakt het toch al het uitproberen waard!