Margajansen Aromatherapie
Image default
Bedrijven

Wat wordt het… een sapcentrifuge of toch een slowjuicer?

Slowjuicer of sapcentrifuge?

Vers geperst sap is superlekker en ook nog eens oergezond. Veel mensen kennen de voordelen al van verse sapjes. Online zijn er tal van recepten te vinden voor de heerlijkste zelfgemaakte fruitsappen. Denk maar eens aan de combinatie van banaan, sinaasappel, wortel en verse gember om maar eens wat te noemen. Goddelijk en mega gezond! Maar ook op een feestje kun je experimenteren met het maken van cocktails door heerlijk fris fruit te combineren met bijvoorbeeld komkommer… zalig!

 

Hoe werkt een sapcentrifuge?

Wil je zelf je eigen sapjes gaan maken, dan heb je de keuze uit slowjuicers en sapcentrifuges. Er zijn een paar dingen belangrijk om te weten over slowjuicers en sapcentrifuges. Beide sapjesmakers werken volgens het principe dat het fruit door een scherpe zeef heen duwt. Een sapcentrifuge doet dat door middel van het heel snel centrifugeren van het fruit. Daardoor wordt het sap naar de buitenkant door het scherpe filter geperst. Slowjuicers maken gebruik van een langzaam draaiende schroef om het fruit eerst langzaam te mangelen en daarna door een zeef te persen.

 

Hoeveelheid sap

Een sapcentrifuge is een snelle manier van sapjes maken. Sapcentrifuges zijn niet duur en er zijn er al heel wat van over de toonbank gegaan. Dit soort sapjesmakers is vooral geschikt voor thuisgebruik, voor als je geen grote hoeveelheden sap nodig hebt, maar gewoon snel een lekker sapje wilt drinken. Een nadeel van dit soort sapjesmakers is wel dat het fruit door de enorme snelheid van de centrifuge verhit raakt. En verhitting kan het aantal vitamines en voedingsstoffen in je sapje verminderen. Een paar ijsblokjes toevoegen tijdens het juicen kan ook geen kwaad, dan blijft het filter koeler.

 

Slowjuicer

Bij een slowjuicer, de naam zegt het al, wordt je groente en fruit eerst geplet en daarna op een langzame manier door het filter geperst. Omdat deze machines veel trager werken, blijft je fruit kouder dan in een sapcentrifuge. Dat betekent dat er meer voedingsstoffen behouden blijven in je sap. Dit soort juicers haalt ook meer rendement uit je fruit, dus spaar je op termijn kosten uit voor de aankoop van je groenten en fruit. En je produceert uiteindelijk minder afval.

 

Waarom is koude persing belangrijk?

Als je in de supermarkt koud geperst sap koopt, dan is dat sap niet gepasteuriseerd. Deze sappen zijn niet voor niets zo populair; ze bevatten veel meer voedingsstoffen dan gepasteuriseerde, houdbare fruitsappen. Dat maakt koud geperste sappen veel gezonder. Een slowjuicer mangelt het fruit eerst voorzichtig. Daardoor blijven er meer gezonde eigenschappen van het fruit bewaard. En daarom zijn sappen van een slowjuicer gezonder. Als je deze koud geperste sappen regelmatig koopt in een juice bar of in de supermarkt, dan weet je dat het erg duur kan zijn. Als je dus gezonder wilt sappen en niet teveel geld kwijt wilt zijn in de supermarkt, dan is een slowjuicer de beste keuze voor jou.

 

Vitaminen

Vitaminen krijg je van vers fruit. Daarnaast hebt je vezels nodig, kalium, ijzer, foliumzuur en ga zo maar door. De beste manier om je gezondheid te beschermen is door verse groenten en fruit te eten of te drinken. Geef je weestand een boost en houd meer geld over in je portemonnee met je eigen slowjuicer in huis. Maak vanaf nu je eigen powerdrankjes voor de sportschool ook gewoon thuis. Experimenteer met lekkere recepten voor je eigen ideale ochtend- middag of avondsapje. En bedenk je eigen energie-booster sap om op te drinken in de sportschool. Je eigen geperste sap van je favoriete groenten en fruit is tenslotte het allerlekkerst!