Margajansen Aromatherapie
Image default
Gezondheid

Wat zijn de taken van een opticien?

De meeste mensen zien opticiens als de mensen die je helpen bij het kiezen van een nieuwe bril, maar ze doen zoveel meer dan dat. Opticiens zijn verantwoordelijk voor het helpen van mensen bij het vinden van de perfecte bril of contactlenzen, en ze kunnen ook betrokken zijn bij het vervaardigen van brillenglazen en monturen. Sommige opticiens zijn evenzeer betrokken bij oogchirurgie. 

Wat hun specifieke rol ook is, opticiens werken er altijd aan om ervoor te zorgen dat hun patiënten het best mogelijke zicht hebben. Ze gebruiken speciaal gereedschap en apparatuur om de ogen van een patiënt te meten en hun gezichtsvermogen te testen, en ze geven ook advies over het onderhoud van een bril en contactlenzen. Als opticien in Eindhoven of een andere stad, kom je dagelijks verschillende situaties tegemoet!

Brillen en contactlenzen afgeven

Als het gaat om oogzorg, zijn er verschillende professionals die je kunnen helpen met alles, van het kiezen van de juiste bril tot het aanmeten van contactlenzen. Als je echter iemand zoekt om je te helpen met het daadwerkelijke proces van het verstrekken van brillen en contactlenzen, dan moet je een opticien raadplegen. Opticiens zijn geschoold in de kunst van het meten en passen van brillen en hebben ook een goed begrip van verschillende hoofdvormen en gelaatstrekken. Dit betekent dat ze je kunnen helpen een bril te vinden die er niet alleen goed uitziet, maar ook comfortabel aanvoelt en goed past. Als je geïnteresseerd bent om contactlenzen uit te proberen, kan een opticien je ook bij dit proces helpen. Zij meten je ogen op en helpen je vervolgens bij het kiezen van de juiste maat en type lens. Ze laten je ook zien hoe je de lenzen plaatst en verwijdert en hoe je ze op de juiste manier schoonmaakt. Dus als je iemand zoekt die je kan helpen met het verstrekken van brillen of contactlenzen, maak dan zeker een afspraak met een opticien.

Zelf een opticien of optometrist worden?

Als je geïnteresseerd bent om opticien of optometrist te worden, moet je een formeel trainingsprogramma volgen. Zodra je gecertificeerd bent, kun je werk vinden bij een optiekwinkel, oogziekenhuis of andere zorginstelling. Opticiens werken meestal fulltime, maar sommigen werken mogelijk parttime of avonduren om aan de planning van hun patiënten te voldoen.