Margajansen Aromatherapie
Image default
Beauty en verzorging

Hoe behandel je een onderhuidse puist?

Onderhuidse puisten zijn enorm vervelend. Je herkent ze door een rode bult zonder een witte of zwarte kop. Voorbeelden van onderhuidse puisten zijn gerstekorrels, steenpuisten, cysten en abcessen. Doordat de ontsteking zich diep in de huid bevindt, dichter bij de zenuwen dus, ervaar je van deze onderhuidse puisten meer pijn dan van de normale, wat meer oppervlakkige puisten. Je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. De puist ligt te diep om hem uit te drukken. De kans op beschadiging van de huid of verdere ontstekingen is hierbij groot. Je kunt onderhuidse puisten op twee manieren behandelen; namelijk zelf of door de dokter. Wanneer je zelf aan de slag gaat kan het voorkomen dat je er littekens aan over houdt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom luidt het advies ook om het door een specialist te laten behandelen. Echter is dit wel duur en wordt het niet altijd vergoed door de zorgverzekering. Je kunt dan ook voorzichtig zelf aan de slag met deze tips.

1. Niet te vroeg uitknijpen
Wanneer je een puist te snel uit wil knijpen werkt dit vaak alleen maar averechts. In plaats van dat de puist verminderd, loop je het risico om de ontsteking alleen maar te verergeren. Bovendien maak je de huid open waardoor er littekens kunnen ontstaan.

2. Pijn verlichten
Onderhuidse puisten kunnen heel veel pijn doen. Om deze pijn te verlichten kun je gerust een koud kompres gebruiken. Een warm kompres werkt ook, maar niet voor de pijn. Deze zorgt er juist voor dat de acne en puist sneller rijpt en poriën zich openen. Met het gebruik van deze kompressen is het ook mogelijk om kleine onderhuidse puisten te laten genezen.

3. Zelf behandelen
Je kunt de puist ook zelf doorprikken, maar dit moet uiterst voorzichtig gebeuren om littekens en ergere ontstekingen te voorkomen. Doe dit volgens een aantal stappen. Om te beginnen was je eerst zorgvuldig je handen en maak je de plek waar je gaat prikken goed schoon. Zorg voor een steriele naald en prik hiermee een klein gaatje in de puist. Duw voorzichtig met je vingers zo veel mogelijk pus uit de puist. Ontsmet tenslotte het wondje heel goed en verzorg de huid met een voedende crème.

https://www.margajansen-aromatherapie.nl/beauty-en-verzorging/