Margajansen Aromatherapie
Image default
Onderwijs

Wat zijn didactische vaardigheden?

Docenten hebben didactische vaardigheden nodig om kinderen iets nieuws aan te kunnen leren. Dit betekent dus dat zij bekend moeten zijn met Didactisch Coachen. Eigenlijk zijn didactische vaardigheden gewoon de vaardigheden die een leraar of lerares nodig heeft om kinderen nieuwe dingen te leren. Deze didactische vaardigheden zijn dus voor iedereen in het onderwijs van groot belang. Zonder de vaardigheden kan het namelijk heel erg moeilijk zijn om kinderen iets nieuws op een goede manier aan te leren. Het is dan ook erg belangrijk voor iedere leraar of lerares om over de didactische vaardigheden te beschikken.  

 

Ben jij benieuwd naar wat de didactische vaardigheden precies zijn? Lees dan zeker even verder! 

 

Omgaan met veel vragen 

Het beantwoorden van vragen van kinderen in het primair onderwijs, is een grotere kunst dan dat je misschien zou denken. Kinderen stellen namelijk heel erg vaak vragen, waar eigenlijk al eerder in de les het antwoord op gegeven is. Hierdoor kan het erg irritant zijn om keer op keer het antwoord te moeten herhalen. Echter is dit een heel erg belangrijke vaardigheid die iemand in het primair onderwijs wel moet hebben. Wanneer je deze skill hebt, wordt coaching in het primair onderwijs een heel stuk makkelijker. Geduld en begrip zijn belangrijke vaardigheden waar een docent over moet beschikken.  

 

Inspireren en motiveren 

Een andere belangrijke vaardigheid die iedere leraar of lerares moet hebben, is de vaardigheid om inspirerend en motiverend nieuwe stof te kunnen overbrengen. Wanneer je een klas vol met kinderen hebt, die liever ergens anders zouden willen zijn, is het namelijk belangrijk dat je deze kinderen kan enthousiasmeren. Hierdoor zullen zij veel meer geïnteresseerd raken in de onderwerpen die in de klas besproken worden. Bovendien moet een docent ook de kinderen die iets minder motivatie hebben om het beste uit zichzelf te halen, toch proberen zo goed mogelijk te motiveren. 

 

Omgaan met tegenslag 

Het is voor docenten ook heel erg belangrijk om om te kunnen gaan met tegenslag en weerstand. Soms zal een les namelijk niet verlopen op de manier dat je dat had verwacht of gehoopt. Het kan dan lastig zijn om er toch nog het beste van te maken, maar dit is wel een vaardigheid die een leraar of lerares nodig zal hebben. Deze vaardigheid zal er namelijk voor zorgen dat je ook slechte situaties weer om kan zetten in iets dat positief is. Hierdoor zullen de kinderen beter kunnen leren en jij fijner kunnen werken.  

 

 

 

https://septemberonderwijs.nl/training-coachen-in-het-onderwijs/