Margajansen Aromatherapie
Image default
Dienstverlening

Hielspoor: wat is het, oorzaken en behandeling

Hielspoor treedt op wanneer het ligament van de hiel verkalkt, met het gevoel dat er een klein botje is gevormd, wat leidt tot een sterke pijn in de hiel. Deze pijn wordt gekarakteriseerd als een naald, die wordt gevoeld wanneer de persoon uit bed stapt en zijn voet op de grond zet, en ook bij lang lopen en staan.

Om de pijn van de uitloper te verlichten zijn er eenvoudige behandelingen, zoals het gebruik van orthopedische siliconen inlegzolen en voetmassage, maar het is ook belangrijk om te stretchen. Andere mogelijkheden voor de behandeling van hielspoor zijn fysiotherapie, schokgolftherapie en in het laatste geval een operatie om het hielspoor te verwijderen.

 

Symptomen van hielspoor

Het enige symptoom is pijn aan de voetzool, in het gebied waar het bot zich vormt, een scherpe, twinge-achtige pijn. De pijn wordt erger bij bijvoorbeeld lopen, rennen of springen, en verdwijnt na enige tijd in beweging te zijn geweest.

De orthopeed of de kinesist stellen de diagnose dat het om een uitloper gaat aan de hand van de karakteristieke symptomen die de persoon vertoont, maar een röntgenonderzoek kan nuttig zijn om de vorming van dit kleine botje in de hiel waar te nemen.

 

Behandeling van hielspoor

Wat u moet doen in geval van pijn veroorzaakt door een hielspoor is de voet rust geven om de pijn te verlichten, andere opties zijn:

  • Breng voor het slapen gaan vochtinbrengende crème aan en masseer de gehele voetzool, waarbij u langer aandringt op de meest pijnlijke plek;
  • Schuif een tennisbal op de voet, vooral in de hiel, wat staand of zittend kan worden gedaan en tegelijkertijd de pijn enorm verlicht;
  • Strek de fascie, trek de tenen omhoog en ook de hele achterkant van het been;
  • Doe fysiotherapie met apparaten en oefeningen, waaronder Global Postural Reeducation en osteopathie die alle structuren van het lichaam opnieuw uitlijnen en de oorzaak van uw spoor wegnemen;

De arts kan als behandeling van hielspoor nog schokgolftherapie, infiltratie met corticosteroïden of een operatie aanbevelen als de vorige opties niet voldoende zijn.

 

Wat veroorzaakt hielspoor

Hielspoor ontstaat door de opeenhoping van kalk onder de voet gedurende verschillende maanden, wat gebeurt door overmatige druk op dezelfde plaats en vooral door verhoogde spanning op de fascia plantaris, een weefsel dat het hielbeen met de tenen verbindt.