Margajansen Aromatherapie
Image default
Woning en Tuin

Zonwerend glas, iets voor jou?

Je hoort dat iedereen geniet van het heerlijke weer. Ze heten allemaal de zon van harte welkom! Nou, hier ben jij het dus zeker niet mee eens! Jouw bedrijfspand is namelijk voorzien van grote ramen waar het zonlicht continu op schijnt. Daardoor is het erg benauwd en kun je amper je computer scherm aflezen! Misschien dat het tijd wordt voor zonwerend glas.

Wat is zonwerend glas?

Het is een glassoort met zonwerende eigenschappen. Zonwerend glas zorgt ervoor dat er een deel van de warmte en het licht van de zon geweerd wordt, waardoor je nog voldoende lichtinval overhoudt. Je kunt glas op twee manieren zonwerend maken:

  1. Metaaldeeltjes mengen met de grondstoffen van het glas, wanneer het de oven in gaat. Zo wordt het glas al een stuk minder doorzichtig en is het dus al zonwerend. 

  2. Het aanbrengen van een zonwerende coating. Het glas wordt, wanneer het uit de oven komt, bedekt met een dun metaallaagje. Naarmate je meer lagen aanbrengt, wordt de zonwering ook steeds hoger.

Je kunt ook beide manieren combineren voor een nog betere zonwering. De transparantie van het glas is afhankelijk van de dikte van de aangebrachte metaallaag en van het soort metaal dat door het glas is gemengd. 

Hoe effectief is zonwerend glas?

Dit kun je met twee dingen bepalen: 

  1. De LTA-waarde: deze geeft aan hoeveel licht er door het glas kan schijnen.

  2. De G-waarde: deze geeft aan hoeveel warmte er door het glas wordt gelaten. 

Deze waarden kunnen nogal verschillen per ruit, omdat ze natuurlijk op maat gemaakt worden. Zo kun je dus de perfecte verhouding bepalen voor jouw pand. Houd er wel rekening mee dat de LTA-waarde afneemt, wanneer de G-waarde toeneemt. De ruimte wordt dan namelijk donkerder, waardoor de hoeveelheid licht weer afneemt.

Is het ook voordelig in de winter?

Natuurlijk niet zo’n gekke vraag, aangezien er in de winter ook een stuk minder zon is. Het voordeel van zonwerend glas is dat het in de zomer de warmte en zon (deels) buiten houdt, terwijl het in de winter juist zorgt dat de warmte binnen blijft. In de zomer hoeft de airco dus niet aan, en in de winter hoeft er niet extra gestookt te worden! Zonwerend glas zorgt dus het hele jaar door voor klimaatbeheersing, waardoor jij weer kunt besparen op bijvoorbeeld je energierekening!

Zonwerend glas laten plaatsen

Het is natuurlijk niet aan te raden om zelf al het zonwerende glas te plaatsen! Daarom kun je via Glasprobleemkwijt.nl direct contact opnemen met de beste glaszetter uit jouw regio. Hij zal al het glas inmeten en direct bestellen. Is het glas eenmaal klaar, dan plaatst hij het ook nog eens gelijk! Zo hoef jij je geen zorgen te maken en kun je in een mum van tijd weer heerlijk rustig werken!

https://glasprobleemkwijt.nl/